woensdag 20 juni 2007

Weer een spannende dag in Houston

In Nederland ligt iedereen op bed. Hier is het in de avond. Raar idee dat jullie dit lezen als je wakker bent op woensdag en dat ik dan nog lekker lig te slapen. De tijd is hier zeven uur vroeger. De badges gingen weer om en we mochten weer binnenkomen bij NASA.

Vandaag was een geweldige dag. De ochtend begon met allerlei rondleidingen. Allereerst naar het Neutral Buoyance Laboratory (NBL). Hier worden astronauten getraind in hun gevoel voor gewichtloosheid tijdens ruimtewandelingen. Het is namelijk een reuzengroot zwembad van 40 foot diep (reken zelf maar uit hoeveel meter dat is). In dit zwembad zijn levensgrote modellen van het International Space Station en het laadruim van de Space Shuttle onderwater gebracht. De astronauten oefenen daar in hun ruimtepakken onderwater voor klussen die ze buiten de Shuttle of het ISS moeten uitvoeren. Indrukwekkend om te horen wat daar allemaal voor komt kijken.
Daarna gingen we naar Mission Control Center. In de controlekamers worden de ISS missie en de Shuttle vluchten geregisseerd. Toen we daar binnenkwamen werd de Space Shuttle missie STS 117, net losgekoppeld van het ISS. Dat was echt een geweldig moment om live mee te maken, hier in het hart van NASA. Er zijn diverse controlekamers. Eén voor de Shuttle Missies en één voor de ISS missie. Ook de oude historische controlekamer met de beeldschermen en knoppenpanelen uit de Apollo tijd hebben we bezocht. Hier mochten we plaatsnemen achter de oude panelen en kregen we uitleg van een oud Flight Director. Hij hield een mooi bevlogen verhaal over hoe het vroeger allemaal ging tijdens Apollo missies. Bijvoorbeeld de historische Apollo 13 vlucht. Daarover morgen meer.
In de middag waren er presentaties over missies naar Mars. Bijvoorbeeld het Rover programma. Dit zijn twee robotkarretjes Rovers genaamd. Zij rijden rond op Mars en maken miljoenen foto’s en de onderzoeken de grond op zoek naar water en misschien wel leven. Toch heel wat anders dan de Heineken reclame doet vermoeden. Ook informatie over mogelijkheden van bemande vluchten naar Mars in de toekomst. Die heen en terug ongeveer drie jaar zullen duren.De tweede presentatie ging over opdrachten die je aan leerlingen kunt geven met betrekken tot leven op de maan. Wij moesten een manier bedenken om planten te laten groeien in een min of meer self supporting systeem. Zodat we voedsel op de maan kunnen laten groeien voor de mensen die er in een permanent bewoonde basis zullen gaan wonen in de toekomst. Bij het weggaan van het NASAterrein bezochten we een hal waarin een levensgrote Saturnus V rakket lag. Deze raket werd gebruikt om de Apollo capsules naar de maan te laten vliegen. De capsule zelf was ongeveer 1/20 van de gehele lengte. De rest was vooral brandstof tank in drie delen, die verbrandden als ze werden afgestoten tijdens het ontsnappen aan de zwaartekracht van de aarde. Indrukwekkend groot. De nieuwe Ares I en Ares V raketten die nu ontwikkeld worden om straks mee naar de maan te reizen zijn ongeveer even groot. Terug naar hoe het vroeger was eigenlijk. Retro design, ook in de ruimtevaart!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Hans,

alweer zo'n superdag !! Geweldig wat je allemaal ziet. We zijn erg benieuwd naar de foto's en liveverhalen !
greetings, Irma en Lia

Anoniem zei

hoi meester hans. Hoe is het. De groetjes van Regi.

Anoniem zei

hallo meester Hans. Ik hoop dat het leuk bij je is. groeten van Ramon