zaterdag 23 juni 2007

De laatste cursusdag

Een halve dag als afsluiting. De excursie ging naar de flight training facitities waar astronauten getraind worden voor de lancering, de landing en het werken met de robotarm op de shuttle en het ISS. Erg interessant, dachten we. Maar als verdacht uitziende Nederlandse leerkrachten mochten we de helft van die dingen niet zien en doen. Rules and Regulations.
Wel heb ik nog geprobeerd met de ISS robotarm een nieuw laboratorium uit de Space Shuttle aan het ISS te koppelen, maar ik ging met de robotarm dwars door het laadruim van de Shuttle. Nog even goed oefenen dus. Toch iets anders dan een Nintendo.
Gelukkig hebben we wel de echte nagebouwde Shuttle cockpit waarmee getraind wordt van binnen bekeken. Duizenden knoppen en schakelaars. Die je allemaal moet weten te vinden en leren gebruiken als astronaut. Pffft.Na deze laatste rondleidingen namen we afscheid van de Joan, Lisa, Jennifer en Lisa, die ons de hele week overal naar toe begeleiden. Het was een geweldige, bijzondere, once-in-a-lifetime experience. De cursusleiding vond het geweldig dat we er waren. Dat werd ons diverse keren verteld. Onze Amerikaanse collega’s waren heel aardig en geïnteresseerd in hoe wij in Nederland voor de klas staan. De nodige adressen zijn uitgewisseld.

Vanmiddag hebben de tijd aan ons zelf en kunnen we tot de vlucht morgenmiddag nog even toerist spelen in Houston. We zijn met een huurauto naar een natuurpark Arnaud Bayou geweest. Daar kun je echte alligators zien. Wat we er vooral gezien hebben zijn heeeeeeele grooooote spinnen. Tijdens een trailwalk hebben we er veel gezien die hun webben over ons pad hadden geweven. Met een stok vooruit gestoken zijn we zonder kleerscheuren de wildernis weer uitgekomen. De muggenbeten daargelaten. En alligators hebben helaas alleen maar gezien in miniformaat in een grote glazen bak.
Daarna zijn we naar de USS Texas gegaan. Een oud marine fregat dat dienst deed in de Pacific in WOII. Interessant om zo'n gevechtsschip te zien en te beleven hoe het was voor de bemannening om daar op te leven.

Alleen nog wat shoppen en morgenmiddg naar het vliegveld.



2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hai meester Hans
hoe groot waren die spinnen eigenlijk? wil je misschien dat vertellen op school? ben je er morgen weer?
groeten van Bram Lek

Anoniem zei

Hoi Hans,

Ik weet niet of je al terug bent, maar als je er nog bent nog veel plezier dan.
Ik moet je wel vertellen dat ik enorm jaloers ben op je!!!ik als amateur astronoom zou graag in je schoennen willen staan en daar zijn waar jij nu bent. heel veel plezier nog en de sterrenkijkdagen van 2008 in maart moet je me maar alles laten zien wat je zoal heb gedaan daar.

Groetjes,Roland